Βιογραφικό
Ο Σπύρος Ν. Κιουλάνης γεννήθηκε στην Αθήνα όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Σπούδασε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τρία Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών: στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και με ειδίκευση στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με ειδίκευση στην Περιβαλλοντική Πολιτική και στο University of East London, με ειδίκευση στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Είναι Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα των Παιδαγωγικών, με γνωστικό αντικείμενο την εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ είναι και κάτοχος Μεταδιδακτορικού τίτλου σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο θεματικό πεδίο της εκπαίδευσης ενηλίκων και συγκεκριμένα στην ενίσχυση της αλληλεπίδρασης σε διαδικτυακά περιβάλλοντα μάθησης ενηλίκων.
Από το 2005 έως το 2007 διετέλεσε Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και από το 2010 έως το 2020 Διευθυντής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Από το 2020 έως και το 2022 υπηρέτησε στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π) ως Σύμβουλος Θεολόγων, στο τμήμα Επιμόρφωσης και Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Έργου και Εκπαιδευτικών, Ευρωπαϊκής και Διεθνούς Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Διδάσκει από το 2009 ως Καθηγητής-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Εκπαίδευση Ενηλίκων» στη θεματική ενότητα «Σχεδιασμός, Οργάνωση, Διοίκηση και Αξιολόγηση Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Ενηλίκων», ενώ παράλληλα συνεργάζεται ως διδακτικό προσωπικό με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ως Διευθυντής Εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κατά τη χρονική περίοδο 2010-2020 σχεδίασε τρία διεθνή Συνέδρια βιωματικής μάθησης τα οποία υλοποιήθηκαν κατά τα έτη 2015, 2018 και 2020, ενώ εμπνεύστηκε τον ετήσιο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Εφηβικού Διηγήματος και Ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης», που διεξάγεται κάθε έτος από το 2012 έως σήμερα και στον οποίο συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες από όλη τη χώρα, καθώς και από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού. Συνάμα, σχεδίασε και υλοποίησε, σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δώδεκα (12) διαδικτυακά (e -learning) και μεικτής μάθησης (blended learning) μαθήματα, καθώς και βιωματικά projects, στα οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί όλης της χώρας με στόχο την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση, την επιμόρφωση και την επιστημονική έρευνα.
Είναι συγγραφέας επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων, εκδότης του διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού Ανοικτής Πρόσβασης «Εκπαιδευτικός Κύκλος», καθώς και Πρόεδρος του ομότιτλου με το περιοδικό Επιστημονικού Συλλόγου.