Το εκπαιδευτικό σχέδιο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του τοπικού δικτύου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός είναι ο Στέλιος Λαζαρίδης και συμμετέχει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Παρασκευά.

Πρόκειται για εκπαιδευτική δραστηριότητα που αφορά τον Προσφυγικό Συνοικισμό των Κρατικών Δράμας. Είναι μια περιοχή εντός του αστικού σχεδίου της πόλης που οικοδομήθηκε για να στεγάσει τους προσφυγικούς πληθυσμούς που συνέρρευσαν στη Δράμα στις αρχές του 20ου αιώνα (Ανατολική Θράκη, Πόντος, Μικρά Ασία, Νότια Βουλγαρία).

Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε μία εκπαιδευτική διαδρομή μέσα από τις συνεντεύξεις κατοίκων κατά μήκος του Συνοικισμού. Άτομα και ομάδες μπορούν να περιηγηθούν στη διαδρομή αυτή διαδικτυακά, ακολουθώντας τον υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε ψηφιακό χάρτη, όπου αποτυπώνονται οι οικίες των κατοίκων που μιλούν για τον οικισμό. Στον ψηφιακό χάρτη αποτυπώνονται όλα τα σημεία της διαδρομής με τα ονόματα των κατοίκων. Σε κάθε σημείο υπάρχει βίντεο με τη συνέντευξη.

Το πρότζεκτ, όμως, έχει και μια δεύτερη διάσταση αυτής της βιωματικής δράσης. Οι μαθητικές ομάδες μπορούν να μεταβούν επιτόπου στη διαδρομή και χρησιμοποιώντας το χάρτη, μέσω των κινητών τηλεφώνων να  περιηγηθούν και να αναζητήσουν μικρές πινακίδες με γραμμωτούς κώδικες qr codes που τοποθετήθηκαν στις οικίες των συνεντευξιαζόμενων.

Το εκπαιδευτικό σχέδιο μπορεί λοιπόν να υλοποιηθεί, είτε εντός του σχολείου μέσω υπολογιστή με σύνδεση στο διαδίκτυο, είτε επί τόπου ως μια υπαίθρια δραστηριότητα αναζήτησης των βίντεο των κατοίκων στη διαδρομή που έχει δημιουργηθεί.

Πολύτιμος συνεργάτης στην υλοποίηση του σχεδίου ήταν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, η οποία αγκάλιασε την πρωτοβουλία. Ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Ευάγγελος Μαλκάκης, ανέπτυξε την εφαρμογή μέσω της οποίας είναι προσβάσιμοι οι ψηφιακοί χάρτες και οι συνεντεύξεις των κατοίκων. https://storymaps.arcgis.com/stories/d604d4ce3b3c430dbf718e7882ee7ef4

Η πρωτοβουλία του 3ου Γυμνασίου Δράμας, της ΔΔΕ Δράμας και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Education Leaders Awards 2022, με το βραβείο Gold στην κατηγορία “Εκπαιδευτικές Virtual ή Φυσικές Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση”.

Υπεύθυνος καθηγητής προγράμματος:

  • Στέλιος Λαζαρίδης
  • συμμετέχει η εκπαιδευτικός Ευαγγελία Παρασκευά

Περισσότερα: ΕΔΩ

3ο Γυμνάσιο Δράμας

Τηλέφωνο: 25210 36715

email: mail@3gym-dramas.dra.sch.gr