Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου έχει καθιερωθεί στις 4 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (Union of International Cancer Control). Στόχος η ευαισθητοποίηση των κυβερνήσεων και των φορέων υγείας, για τον έλεγχο των επιπτώσεων του καρκίνου. Τέτοιες δράσεις είναι σημαντικές, καθώς το φορτίο του καρκίνου σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο είναι τεράστιο και η πρόληψη και ο έλεγχος του κρίνονται αναγκαίοι.

Ο καρκίνος, αποτελεί μια νοσογόνο κατάσταση η οποία μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη παραγωγή επιθετικών κυττάρων, τα οποία αναπτύσσονται πέρα από τα φυσιολογικά τους όρια και δύναται να εξαπλωθούν από το σημείο παραγωγής τους σε διάφορα, άλλα, όργανα του ανθρωπίνου σώματος (μετάσταση).

ΠΗΓΗ: Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας


Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας περίπου 9,6 εκατομμύρια θανάτους, ή έναν στους έξι θανάτους, το 2018. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος είναι οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου στους άνδρες, ενώ ο μαστός, Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του τραχήλου της μήτρας και του θυρεοειδούς είναι οι πιο συχνές στις γυναίκες.

Οι συνέπειες του καρκίνου αυξάνονται παγκοσμίως, ασκώντας τεράστια σωματική, συναισθηματική και οικονομική πίεση σε άτομα, οικογένειες, κοινότητες και συστήματα υγείας. Πολλά συστήματα υγείας σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα είναι λιγότερο προετοιμασμένα να διαχειριστούν αυτό το φορτίο, και μεγάλος αριθμός καρκινοπαθών παγκοσμίως στερούνται της πρόσβασης σε έγκαιρη, ποιοτική διάγνωση και θεραπεία. Σε χώρες όπου τα συστήματα υγείας είναι ισχυρά, τα ποσοστά επιβίωσης πολλών τύπων καρκίνου βελτιώνονται χάρη στην προσβάσιμη έγκαιρη ανίχνευση, ποιοτική θεραπεία και φροντίδα επιβίωσης.

ΠΗΓΗ: Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ)

0 απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!

Αφήστε μια απάντηση