Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο 9 Φεβρουαρίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο παρατίθεται υλικό για ενημέρωση αλλά και προβληματισμό σχετικά με τη συμπεριφορά που πρέπει να δείχνει κάποιος όταν πλοηγείται σε αυτό.

Δείτε το πάντα επίκαιρο βίντεο που υπήρξε μέρος της ασφαλούς διαδικτυακής τραπεζικής εκστρατείας της  βελγικής ομοσπονδίας του χρηματοπιστωτικού τομέα Febelfin. Μέσω του βίντεο  ήθελε να ενημερώσει τους ανθρώπους ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται στο διαδίκτυο μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Τοποθέτησαν μια σκηνή σε μια πλατεία στις Βρυξέλλες με έναν εξαιρετικά προικισμένο «μάγο», τον Ντέιβ. Τυχαίοι άνθρωποι προσκλήθηκαν στη σκηνή για να διαβάσουν το μυαλό τους (ως μέρος μιας επερχόμενης τηλεοπτικής εκπομπής, έτσι τους ειπώθηκε). Και ο Ντέιβ αποκάλυψε και τις πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών πληροφοριών. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε τη μαγεία πίσω από τη μαγεία. Ο Ντέιβ φορούσε ένα μικρό μικρόφωνο και σε πραγματικό χρόνο οι συνεργάτες του, χάκερς έμπαιναν στους λογαριασμούς των κοινωνικών τους δικτύων και αντλούσαν προσωπικά δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο μας προτρέπει όλους να είμαστε  πιο προσεκτικοί.

Από την ίδια καμπάνια για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο δείτε πώς η σημερινή τεχνολογία μπορεί να κάνει εφικτό κάποιος να κλέψει όχι μόνο τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό αλλά πραγματικά και τη ζωή κάποιου.

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

  • Μέσω της ιστοσελίδας SaferInternet4Kids.gr μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να αντλήσει υλικό σχετικό με την ασφαλή χρήση του Ίντερνετ και τη χρήση των κοινωνικών δικτύων με το οποίο μπορεί με τη σειρά του να ενημερώσει διαδραστικά παιδιά και νέους κάθε ηλικίας. Η ενημερωτική αυτή πύλη απευθύνεται τόσο σε γονείς και εκπαιδευτικούς όσο και σε εφήβους και παιδιά και περιλαμβάνει κατάλληλο πολυμεσικό υλικό το οποίο είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με Αρ. Πρωτ.: Φ.2.1/ΠΜ/ 177197/Δ7.
  • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη υπερβολική ενασχόληση στο διαδίκτυο, τον διαδικτυακό εκφοβισμό, την έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο και άλλους προβληματισμούς σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
  • Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (safeline.gr), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE. H SafeLine είναι δηλαδή ένα κομμάτι ενός μεγάλου παζλ, μιας και η καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου του Ίντερνετ είναι υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας και δεν περιορίζεται από εθνικά σύνορα.

CyberKid

https://www.cyberkid.gov.gr

Mία πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη χορηγία της εταιρείας παροχής υπηρεσιών κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και internet «WIND ΕΛΛΑΣ» στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης παιδιών ηλικίας μέχρι 18 ετών, καθώς και των γονέων τους σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το CyberKid αποσκοπεί στην ασφαλή εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα με το internet. Στόχος της δημιουργίας του CyberKid είναι η προβολή των θετικών πλευρών του διαδικτύου, όπως είναι η ανεύρεση χρήσιμων πληροφοριών και η ψυχαγωγία. Παράλληλος στόχος είναι η ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους που κρύβονται. Οι γονείς μπορούν να επισκεφτούν το CyberKid μαζί με τα παιδιά τους, να διασκεδάσουν και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να πλοηγηθούν με ασφάλεια.

Saferinternet.gr

https://saferinternet.gr/

Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και η ομώνυμη εκστρατεία ενημέρωσης και επαγρύπνησης για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο υλοποιούνται από το έτος 2004. Οι κύριοι στόχοι της δράσης Saferinternet.gr είναι:

  • Η προστασία των ανηλίκων από ακατάλληλο ή επιβλαβές για αυτούς περιεχόμενο, ή από ακατάλληλη ή επιβλαβή συμπεριφορά και η προώθηση της υπεύθυνης και ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου.
  • Η ενδυνάμωση γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο μέσω ενημερώσεων, εκπαιδεύσεων και κατάλληλου online και έντυπου υλικού.

Η δράση Saferinternet.gr αποτέλεσε για 13 έτη τον εθνικό εκπρόσωπο του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe, με 30 μέλη σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία.

Στα πλαίσια της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2021 – “Σύνδεση με Σύνεση” η κυρία  Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Saferinternet.gr διαθέτει σε ηλεκτρονική μορφή το εκπαιδευτικό εγχειρίδιο με τίτλο «Σύνδεση με Σύνεση». Το εγχειρίδιο περιέχει 19 σχέδια μαθημάτων διάρκειας 22 διδακτικών ωρών για την προαγωγή του ψηφιακού αλφαβητισμού και τη μύηση σε βασικούς κανόνες χρήσης του Διαδικτύου. Λεπτομέρειες δείτε εδώ https://saferinternet.gr/index.php?childobjId=Text1825&parentobjId=Category23&objId=Category366

Εκπαιδευτική Πύλη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

http://edu-gate.minedu.gov.gr

Η παγκόσμια κοινωνία των πληροφοριών αποτελεί σήμερα μια απτή πραγματικότητα, η οποία μας ανήκει και στην οποία ανήκουμε κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο, μας περιβάλλει από παντού, γεμίζοντάς μας με την αφθονία της, σαγηνεύοντάς μας με τις υποσχέσεις της και τρομάζοντάς μας με τις εκπλήξεις της. Ο εικονικός κόσμος καταργεί το χώρο και το χρόνο, είναι πάντα εδώ και τώρα δημιουργώντας ένα σύμπαν διαφορετικό και φευγαλέο. Οι αναφορές αλλάζουν. Το Δίκτυο ανοίγει μια ουσιαστική συζήτηση με ολόκληρη την κοινωνία. Οι συνέπειες της επιταχυνόμενης εφαρμογής του γίνονται αισθητές σε όλα της τα πεδία: στις οικογενειακές σχέσεις, στην ψυχολογική συμπεριφορά των ανθρώπων, στην πολιτική οργάνωση, στον κόσμο των επιχειρήσεων και του εμπορίου, στην εκπαίδευση, στον τρόπο που δουλεύουμε και διασκεδάζουμε. Μας προσφέρει αφθονία πληροφοριών, γκρεμίζει τα γεωγραφικά σύνορα της γνώσης, συνενώνοντας τις εμπειρίες των ανθρώπων και παγκοσμιοποιώντας τους μύθους τους. Δείτε περισσότερα εδώ http://edu-gate.minedu.gov.gr/index.php?option=com_sppagebuilder&view=page&id=23&Itemid=126

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=8194

Με το Π.Δ. 178/2014 προβλέφθηκε η ίδρυση και η διάρθρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα την Αθήνα και η ίδρυση και διάρθρωση Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι αυτοτελής κεντρική Υπηρεσία και υπάγεται απευθείας στον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

0 απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση;
Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!

Αφήστε μια απάντηση