Χαιρετισμός του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας για τη Νέα Σχολική Χρονιά 2022-2023

Κι αν του φθινοπώρου ήρθε η ώρα, οι φωνές και τα χαμόγελα των παιδιών στο άκουσμα του πρώτου κουδουνιού, σηματοδοτούν την έξοδο από τις δύσκολες μέρες που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια.

Καθώς, λοιπόν, η εκπαιδευτική διαδικασία δειλά αλλά σταθερά επιστρέφει στην κανονικότητα, δεν μένει παρά να αισθανθούμε αυτή την ευφορία μέσα μας και να ζήσουμε την εμπειρία της μάθησης κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Όπως θα έλεγε και ο John Dewey η εκπαίδευση είναι κυρίως ένας τρόπος ζωής και όχι απλά η προετοιμασία για μια μελλοντική ζωή.

Στην πορεία αυτή που ανοίγεται από σήμερα μπροστά μας, κοινός μας στόχος ας είναι να ανταποκριθούμε με ευσυνειδησία στο εκπαιδευτικό μας έργο και να αποτελέσουμε παράδειγμα και πηγή έμπνευσης για τους μαθητές και τις μαθήτριές μας.

Άλλωστε και μέσα από τα νέα Προγράμματα Σπουδών που βρίσκονται προ των πυλών της εκπαιδευτικής διαδικασίας, προτεραιότητα δε φαίνεται πλέον να έχει απλά η γνώση, αλλά η ανάδειξη των συνθηκών κάτω από τις οποίες οι μαθητές και οι μαθήτριες θα αποκτήσουν δεξιότητες αναστοχαζόμενων ανθρώπων που μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν, πώς να γίνονται δημιουργικοί και αποτελεσματικοί, να λαμβάνουν αποφάσεις, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, ενσυναίσθηση και ανθεκτικότητα. Να αποκτήσουν δηλαδή εφόδια ώστε να είναι ικανοί και ικανές να συνδέονται και να επικοινωνούν με τους άλλους, να αναγνωρίσουν αξίες και να συνειδητοποιήσουν αρχές. Έτσι θα αποκτήσουν συναίσθηση ευθύνης και θα προετοιμαστούν ως ενεργοί πολίτες, να συμμετέχουν σε δρώμενα και πρακτικές που παραπέμπουν στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Ωστόσο, δε θα πρέπει να λησμονούμε πως βασική προϋπόθεση, αλλά και αναγκαία συνθήκη για να συμβάλλουμε σε αυτή την προοπτική είναι να είμαστε αυθεντικοί, να λέμε αλήθεια, να δίνουμε το παράδειγμα, να μη χρησιμοποιούμε την εκπαίδευση για το προσωπικό μας όφελος. Από όποια θέση κι αν υπηρετούμε ή επηρεάζουμε τις αποφάσεις για την εκπαίδευση, να υποστηρίζουμε την μοναδική σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή που εξελίσσεται σε κάθε σχολική τάξη.

Μόνο έτσι η εκπαιδευτική διαδικασία θα μεταμορφώνεται καθημερινά σε έναν υπέροχο, πολύχρωμο καμβά ικανό να μας οδηγήσει, ακόμη και σε τούτες τις πρώτες μέρες του φθινοπώρου, στην Άνοιξη. Στην Άνοιξη που αν δεν τη βρεις, όπως θα έλεγε και ο Οδυσσέας Ελάτης, τη φτιάχνεις, γιατί αν την κρατάς μακριά, απροετοίμαστη κι εκείνη σε κάθε της βήμα θα κοντοστέκεται, θα σαστίζει και θα σωπαίνει.

Με τις σκέψεις αυτές και με σταθερό προσανατολισμό προς την κατεύθυνση των ονείρων των μαθητών μας, ευχόμαστε σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα Καλή Σχολική Χρονιά με αισιοδοξία, πρόοδο, έμπνευση και ελπίδα!

 

 

Δρ. Σπυρίδων Κιουλάνης

Διευθυντής ΔΔΕ Δράμας