1
1

π=3,14

Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς π

Η Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς “π” ή αλλιώς “Pi Day“, είναι μια γιορτή η οποία απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς. Ξενόφερτη εορτή, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου κι αυτό εξαιτίας κάποιων αριθμητικών… συμπτώσεων. Η επιλογή της ημέρας (14/3) έγινε με βάση τον αμερικάνικο τρόπο γραφής της ημερομηνίας (μήνας/μέρα) 3-14, η οποία συμπίπτει με αριθμητική τιμή της σταθεράς π (π=3,14). Η σταθερά “π” είναι επίσης γνωστή και ως σταθερά του Αρχιμήδη, ως ο πρώτος που προσπάθησε να προσεγγίσει τον παραπάνω λόγο με θεωρητικό τρόπο και όχι εμπειρικά. Η δεκαδική απεικόνιση της σταθεράς δεν τελειώνει ποτέ και ποτέ δεν καθίσταται μια μόνιμη και επαναλαμβανόμενη παράσταση του αριθμού “π”, ενώ τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι: 3,14159265358979323846264338327950288419716939937510.

Το όνομα της σταθεράς προέρχεται από το πρώτο γράμμα της λέξεως “περιφέρεια” (του κύκλου). Η μαθηματική σταθερά “π” είναι ένας πραγματικός αριθμός που ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη διάμετρό του στην Ευκλείδειο γεωμετρία και ο οποίος χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις θετικές επιστήμες.

Η μέρα αυτή γιορτάζεται από πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά π 3,14, η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι π=3,14159. Ολόκληρος ο μήνας του Μαρτίου του 2014 (3/14) θεωρήθηκε από ορισμένους ως ο “Pi Month“. Το 2015, η 14η Μαρτίου γιορτάστηκε ως “Super Pi Day“, καθώς είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που γραφόταν η συγκεκριμένη ημερομηνία (3/14/15 σε μορφή μήνα/ημέρα/έτος), ενώ την ίδια μέρα και ώρα 9:26:53, θεωρήθηκε ότι η ημερομηνία και η ώρα αντιπροσώπευαν μαζί, τα πρώτα 10 ψηφία του “π”.

Το ενδιαφέρον που δείχνει η παγκόσμια μαθηματική κοινότητα, για την ημέρα αυτή, φαίνεται και από τη δημιουργία σχετικής ιστοσελίδας (https://www.piday.org), η οποία μετράει αντίστροφα τον χρόνο μέχρι την ημέρα εορτασμού της σταθεράς “π”. Τυπώνονται μπλουζάκια, διοργανώνονται εκδηλώσεις, μαθηματικοί διαγωνισμοί και μοιράζονται διάφορα μαθηματικά κουΐζ, ενώ σχεδόν κάθε χρόνο η google αφιερώνει το λογότυπό της στη μέρα αυτή!

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η μέρα αυτή;

Από την ανακάλυψή της μέχρι σήμερα, η σταθερά “π” χρησιμοποιείται καθημερινά στη μηχανική, στον κατασκευαστικό τομέα, στις συσκευές εντοπισμού τύπου GPS, σε προσομοιωτές, στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, στα τηλέφωνα, στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στους κινητήρες και σε πολλές άλλες σύγχρονες μορφές της τεχνολογίας. Η εξέλιξη αυτών των τεχνολογιών γίνεται εφικτή χάρη στη “μαγεία” της σταθεράς “π”! Κάποιοι ιστορικοί ερευνούν, ακόμη και σήμερα, αν η σταθερά “π” ήταν γνωστή και χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή των Αρχαίων Πυραμίδων της Γκίζας, επειδή οι δομές τους είναι σχεδόν τέλειες, γεωμετρικά. Ο μαθηματικός David Chudnovsky, παρομοιάζει την αναζήτηση της σταθεράς “π” με αυτήν του διαστήματος.

Η σταθερά “π” είναι η σημαντικότερη σταθερά στα μαθηματικά, συναντιέται παντού στον κόσμο γύρω μας ακόμα και στο σύμπαν και γι’ αυτό το λόγο μερικοί την αποκαλούν σταθερά του σύμπαντος! Αν αναζητήσει κανείς μέσα στο πλήθος των ψηφίων της, θα βρει οποιονδήποτε συνδυασμό αριθμών. Για παράδειγμα η ημερομηνία 28 Οκτωβρίου 1940 γραμμένη ως 28101940 παρουσιάζεται στο 7.641.792 ψηφίο της σταθεράς π!

Εσείς πόσα γνωρίζετε για την Σταθερά “π”;

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Σταθερά “π”, πατήστε εδώ.

Εξερευνήστε τις δυνατότητες σας, δοκιμάζοντας ένα σύντομο “π” Κουΐζ (Pi Quiz)!

Πηγές: piday.org, mathsolutions.com, wikipedia.org